Článok je určený pre milovníkov slovenských vín. Teda, takto: radím podávať slovenské vína, veď tie iné musíte piť počas celého roka, nie? :-) Hovorím o špičkových slovenských vínach s prívlastkom, pochopiteľne. Výrobcov neuvádzam, ani konkrétny prívlastok nie je úplne najdôležitejší, iba ukazujem možnosti, akú odrodu či prívlastok zvolím ja. Ale jedna výnimka, a to sú šumivé vína (slovenskí vinári prepáčia), tie použijem španielske (sekt) a, pochopiteľne - z definície - francúzske (šampanské).
Štedrý večer:
Ako aperitív navrhujem originál francúzske šampanské. Sú predsa Vianoce a keď už inokedy nie, tak práve dnes si ho môžeme dopriať bez výčitiek svedomia. Aké šampanské vyberiete záleží iba na vašej osobnej preferencii a objemu drobných skrytých vo vašej peňaženke. Ale podľa môjho názoru, nie je čo pokaziť!
Ako hlavné víno večere - k vyprážanému kaprovi - radím Rulanské šedé, v mojom prípade to bude neskorý zber.
K dezertu - po rozbalení darčekov - budeme podávať geniálny slovenský Devín, už mám nachystaný bobuľový výber.
Ako osvieženie pred cestou na polnočnú a na zapitie veselých jednohubiek navrhujem Rizling rýnsky. Ten ešte nemám pripravený, takže prívlastok neuvádzam.
Vrátime sa domov, dopijeme šampanské alebo si dáme hruškovicu na zohriatie a ideme spať.
Prvý sviatok vianočný:
Ako druhý vianočný aperitív navrhujem opať šumivé víno, tentokrát to bude španielsky Cava sekt. Podľa môjho názoru je to hrdý konkurent včerajšieho šampanského a vďaka priaznivej cene ani nemusíme mať výčitky svedomia. Akú Cavu vyberiete, to nechám na vás.
Víno k obedu - čo bude pravdepodobne kačica, nie? - tak to je jasné a ľahké: Svätovavrinecké (azda neskorý zber).
Potom šup, pozerať Mrázika, a pojedať tie tony koláčikov, zákuskov a tých vecí, aby sa zjedla aspoň polovica, no a k tomu si otvoríme posledné víno môjho setu - Tramín červený (s prívlastkom výber z hrozna).
Tak. Na zdravie a šťastné a veselé!
P.S.: Don't drink when drive!
P.P.S.: Pite zodpovedne a až od osemnástich rokov!